A következő csokispite kármentés címszó alatt született - a habosmákos tetejére került tojáshab mellékterméke volt az öt tojássárgája, ami leginkább sütikrémbe kívánkozott bele. Volt egy kis vacila, hogy mandulás krémként vagy csokis krémként végezzék be a sorsukat, de mivel a mélyhűtőmben diós omlóstészta várakozott még a téli aprósüteménygyártásból, gondoltam, hogy a mandula már sok lenne a jóból - ezért boldogsághormon-forrásként tálaltatott.
Az itt használt omlóstészta - ahogy említettem volt - még a karácsony-környéki omlóssütik érájából maradt - és leginkább azért, mert a tészta nehezen adta át magát aprósüteménynek: túlságosan zsíros volt, ezért tört - vagy törtött??? Piteformában viszont jól viselkedett.
Az ott használt tészta:
17 dkg dió
8 dkg porcukor
25 dkg finomliszt
1 csipet só
24 dkg vaj
2 tojássárgája
1 csomag vaniliáscukor
Csokikrémes pite
Hozzávalók:
egy adag édes omlóstészta
A krémhez:
5 tojássárgája
10-15 dkg cukor (ízlés szerint)
3 evőkanál étkezési keményítő
5 dl tejszín
15 dkg étcsokoládé
Az omlós tészta receptjét korábban közöltem, ezért nem írom ide újra.
A tésztát a formába simítom (24cm-es fodros szélű pite forma) és 180 fokon vakon elősütöm, majd leveszem róla a sütőpapírt és megsütöm, amíg aranybarna színt kap. Amíg kihűl, elkészítem a krémet.
Előszöris gőz fölött felolvasztom az étcsokoládét a tejszín egy részével (kb. 2 dl).
A krémhez kikeverem a tojássárgákat a cukorral, hozzáadom a keményítőt és a tejszín maradék részét, majd mérsékelt tűzön folyamatosan kevergetve sűrűre főzöm.
Összekeverem az olvasztott csokoládéval és a kihűlt tésztába simítom. Mehet a hűtőbe pihenni.
Pirított mandulával és/vagy tejszínnel tálalhatjuk.
Csokikrémes pite |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése