Zöldséglevesből sohasem elég, és jöhet is minden változatában, de ezt a levest - mivel úgyis csak rendkívül nagy adagban tudom készíteni - főleg akkor csinálom, ha vendégeket várunk. Mire minden belekerül, már tele is van a nagyobbik fazekam, de én nem bánom, mert akár mindennap is megeszem ezt a zöldségbombát.
Gyorsan el is készül - bár én csalok: míg Jamie maga főzte a babot, én csak belezuttyantok egy babkonzervet. (Most akkor el is árultam, hogy honnét van az eredeti recept.) Ezzel tetemes mennyiségű időt spórolok meg - így amíg a zöldésgek ízorgiává lényegülnek át, össze is tudom kavarintani a muffint - legyen az bármilyen ízesítésű. De hozzám leginkább azzal jön a négyéves lányom, hogy "Anya, tudod mit süssünk? Csokis muffint!" Így hát mit van mit tenni.
Szóval minestrone, ahogy Jamie készíti - meg ahogy én. :)
Őszi minestrone
Hozzávalók:
kb. 5 dkg füstölt bacon + olivaolaj
1 kisebb vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
fél-egész édeskömény (méretfüggő)
2 kisebb sárgarépa
3-4 zellerszár
1 kisebb cukkini
nagycsokor bazsalikom
nagymarék friss spenót
1 doboz vörösbab konzerv
1 paradicsom konzerv
1 pohár vörösbor
húsleves/erőleves/akár kockából is
2 kis marék spagetti - apróra törve
Bár sok minden kell bele - gyorsan megy az összerakás. Előszöris 2-3 kanál olivaolajon megpirítom a felkockázott bacont. Amikor kiizzadta a javát, hozzáadom az apróra kockázott vöröshagymát és fokhagymát. Ezzel is illatozik egyet, majd jöhet a karikára (vagy fél karikára) vágott sárgarépa, zellerszár és a kisebb kockára vágott édeskömény. Ezeket fedő alatt hagyom puhulni. Ha már félig kész, hozzáadom a hámozott paradicsom konzervet és a bort, hadd ízesítsék egymást. Ezidő alatt felaprítom a maradékokat: a sárgarépához hasonló méretűre a cukkínit, a spenótot nyersen durvára felvágom, a spagettit apróra tördelem és leöblítem a vörösbabot. Felforralom a vizet a húsleveskockához, majd mindezt hozzáadom a levesalaphoz. A cukkíninek nem kell annyi idő, mint a tésztának - ezért azt kicsit később adom hozzá. A legvégén meghintem a felaprított bazsalikommal is - és már kész is az illatos és nagyon sűrű leves.
Én szeretem a kelbimbót is - ezért ha nem kapok édesköményt, akkor ezzel helyettesítem.
Tálaláskor néhány pötty olivaolajal és sok parmezánnal gazdagítom.
Őszi minestrone |
Muffin csokidarabkákkal
Hozzávalók:
15 dkg vaj
15 dkg cukor
15 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
2 tojás
10 dkg étcsoki felaprítva
12 db muffinpapír
Felolvasztom a vajat, ha kihűlt, hozzáadom a két tojást és a cukrot, majd kézi habverővel összekeverem. A lisztbe belekeverem a sütőport, és hozzáadom a vajas-tojásos masszához. Ezen is keverek egyet - csak hogy egynemű masszám legyen, és már mehet is a tálba az aprított étcsokoládé. Ezzel nagyjából kész is. Lehet az ízhatást tovább fokozni mondjuk vaniliás cukorral, vanilia aromával, és ha nagyon sűrű lenne a tészta, lazítom egy kanál tejszínnel. Tapasztalatom szerint viszont erre csak igen ritkán van szükség.
A sütőformákat kibélelem a muffinpapírral és legjobb tudásom szerint egyenlően elosztom a tésztát a horpadásokban. Vagy átadom ezt a macerás részt a férjemnek, és a kívülálló boldogságával szemlélem, hogy másnak sem megy ez olyan könnyen. Hihetetlen, de számomra a kiadagolás a legbonyolultabb része a muffinnak.
A sütőt csak akkor kapcsolom be 175 fokra, amikor a tészta már kész, amíg belekerül a papírformákba - a sütő is fölmelegszik. Kb. 25 perc alatt sül meg illatosra - de azért egy tűpróbát mindig érdemes csinálni.
Csokidarabos muffin |
Muffinból még van egy-két favorit, ha nem túl nagy rajtam a nyomás, vagy az előkészítést titokban tarthatom, akkor másfajta is kikerül a konyhámból - de ez az ultimate kedvenc.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése