Most hogy körte és alma szezon van - beleaplikáltam ezeket is a sütikbe. Nem volt nehéz dolgom, mert minden főzős újság ezzel van tele. Onnét vettem az ihletet is, csak ezt-azt átalakítottam, mert nem minden úgy és akkor van otthon, ahogy azt a recept megkívánná - a csokis körtés sütiben pedig eredetileg nem volt csoki (csak a nevében). Szóval a kakaót kicseréltem csokira, picit variáltam és íme a végeredmények:
Ha valami nem egyértelmű - akkor kérlek, jelezd a Hozzászólásoknál, és javítom, módosítom. Mivel egyelőre csak a mikrokörnyezetem olvassa a bologot - vagy ki tudja.... - könnyű korrigálnom, ha szólnak. Ha mégsem futnánk össze rendszeresen, de szeretnéd velem megosztani hogy sikerült, vagy azt, hogy a recept leírása nem érthető - a hozzászólásokon keresztül megteheted. :) Ugye, mik vannak?
Körtés csokitorta
Hozzávalók:
1-2 puha körte - méretfüggő
5 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé
4 dkg cukor
15 dkg lisz
1/2 csomag sütőpor
2 csomag vaniliáscukor
1 dl tejföl
1 tojás
(max 1 dl meleg víz - opcionális)
vaj és liszt a forma kikenéséhez
Egy kb 20 cm átmérőjű cakkos szélű tortaformát kivajazok-kilisztezek - ebbe kerül majd a tészta.
A csokit gőz fölött megolvasztom a vajjal, ha valamennyire kihűlt, hozzákeverem a tojást, a tejfölt és a kétféle cukrot. A lisztet összekeverem a sütőporral és a csokis masszához keverem. Kézi habverő elég, nem kell nagyon habosítani. Ha nagyon sűrű lenne, egy kevés meleg vízzel lazítom a tésztát - elég annyira, hogy könnyen a formába simítható legyen. Ha kész, a meghámozott, kisebb kockára vágott körtéket a tésztába nyomkodom, és mehet is a sütőbe.
180 fokon kb. 35 percig sütöm - tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
Körtés csokitorta |
A másik sikersüti az almás-mákos pite, ami nálam is bekerült a kávéhoz való sütikhez, mert nem édes, de kellemesen mákos (ez viszont a férjemnél nyerő!), és nagyon puha marad az almától. Hogy meddig, azt nem tudom, mert nem érte meg a kiszáradást.
Almás-mákos torta
Hozzávalók:
20 dkg darált mák
15 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 csomag vaniliáscukor
1 tk őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
kevés citromlé - hogy a reszelt alma ne barnuljon meg
3-4 alma - méretfüggő
1 dl víz
1,2 dl olaj
4 tojás
15 dkg cukor
néhány kanál házi baracklekvár
Ez is a cakkos szélű piteformában készül - mint sok süteményem. :) Kivajazom, kilisztezem. A száraz hozzávalókat összekeverem: liszt, darált mák, sütőpor, vaniliáscukor, fahéj - és ha szárított reszelt citromhéjat használok, azt is ideszórom. Most jöhetnek a nem-száraz összetevők: két meghámozott almát lereszelek egy dl enyhén citromos vízbe, hozzáadom az olajat és a 4 tojássárgát, majd felverem kemény habbá a tojás fehérjét a cukorral. Először a száraz hozzávalókat keverem el az almás masszával, majd óvatosan beleforgatom a tojáshabot. Kész is a tészta, mehet a formába.
Az egész almák csumáját kiveszem és cikkekra vágom. A legegyszerűbb egy almaszeletelővel (mondjuk az IKEA-ból) - mert akkor egy mozdulattal kész is: csumázás és szeletelés all in one. A szeleteket egyenletesen belenyomkodom a tésztába. A sütőt előmelegítettem 180 fokra és mehet is a tortánk sülni úgy 35 percre. Ez persze sütőfüggő is - megintcsak végezzünk tűpróbát, de az illata is segíthet megállapítani, hogy készen van-e a süteményünk.
Almás-mákos pite |
És most jöhet az örök favorit, amit szívesen adok gyerekeknek is ajándékba, mert zabpehellyel készült, kevés benne a cukor és jó minőségű (min 60%-os) étcsoki van benne. Ez a recept is Stahl Judittól van - de már nem emlékszem, hogy milyen forrásból. Nagyon keveset változtattam rajta, az alábbi verziót sütöm évek óta - mindig egyforma sikerrel.
Zabpelyhes csokis tallérok
Hozzávalók:
15 dkg puha vaj
6 dkg barna cukor
1 tojás
15 dkg zabpehely
10 dkg lisz (lehet teljeskiőrlésű is, vagy vegyesen fehér és teljes kiőrlésű)
1 kávés kanál őrölt fahéj
1 kávés kanál szódabikarbóna
1 csipet só
10 dkg étcsoki apróra vágva
Mint általában, ez sem bonyolult: először a száraz hozzávalókat keverem össze egy tálban (zabpehely, liszt, fahéj, szódabikarbóna, só és a felaprított csoki). Egy másik tálba mehet a felolvasztott, de nem forró vaj, a cukor és a tojás. Ezeket összekeverem, és hozzáadom a száraz összetevőkhöz. Voilá - kész.
A masszát kiskanállal kiadagolom egy sütőpapírral kibélelt tepsibe - nagyjából akkora kupacokat, mint a csokis sütinél. Ebből a mennyiségből nekem kb. 80 db süti lesz - két nagy tepsi. Ezek mehetnek is be egyszerre az előmelegített légkeveréses 180 fokos sütőbe nagyjából 10 percre - de az illat itt is árulkodni fog.
Nem szép, de legalább csúnya - csokis zabpelyhes sütik |
Szóval kérem, itt igyekezni kell - ez a kép a második hétvégén készült, mert az elsőn lassú voltam. Lassabb, mint a süti-fogyasztók.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése