2010. október 6., szerda

Sütis hétvége

Ezzel persze nem mondtam újat, mert szinte kivétel nélkül minden hétvége sütis. Ez is az volt - és gondolom, a következő is az lesz, mert akkor meg ovis Családi napra vagyunk hivatalosak - oda pedig csak nem megy az ember lánya süti nélkül!!!! Ki hallott már olyat.

Most hogy körte és alma szezon van - beleaplikáltam ezeket is a sütikbe. Nem volt nehéz dolgom, mert minden főzős újság ezzel van tele. Onnét vettem az ihletet is, csak ezt-azt átalakítottam, mert nem minden úgy és akkor van otthon, ahogy azt a recept megkívánná - a csokis körtés sütiben pedig eredetileg nem volt csoki (csak a nevében). Szóval a kakaót kicseréltem csokira, picit variáltam és íme a végeredmények:

Ha valami nem egyértelmű - akkor kérlek, jelezd a Hozzászólásoknál, és javítom, módosítom. Mivel egyelőre csak a mikrokörnyezetem olvassa a bologot - vagy ki tudja.... - könnyű korrigálnom, ha szólnak. Ha mégsem futnánk össze rendszeresen, de szeretnéd velem megosztani hogy sikerült, vagy azt, hogy a recept leírása nem érthető - a hozzászólásokon keresztül megteheted. :) Ugye, mik vannak?

Körtés csokitorta
Hozzávalók:

1-2 puha körte - méretfüggő
5 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé
4 dkg cukor
15 dkg lisz
1/2 csomag sütőpor
2 csomag vaniliáscukor
1 dl tejföl
1 tojás
(max 1 dl meleg víz - opcionális)
vaj és liszt a forma kikenéséhez

Egy kb 20 cm átmérőjű cakkos szélű tortaformát kivajazok-kilisztezek - ebbe kerül majd a tészta.
A csokit gőz fölött megolvasztom a vajjal, ha valamennyire kihűlt, hozzákeverem a tojást, a tejfölt és a kétféle cukrot. A lisztet összekeverem a sütőporral és a csokis masszához keverem. Kézi habverő elég, nem kell nagyon habosítani. Ha nagyon sűrű lenne, egy kevés meleg vízzel lazítom a tésztát - elég annyira, hogy könnyen a formába simítható legyen. Ha kész, a meghámozott, kisebb kockára vágott körtéket a tésztába nyomkodom, és mehet is a sütőbe.
180 fokon kb. 35 percig sütöm - tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.

Körtés csokitorta
Bár készíthetünk hozzá öntetet, vagy tálalhatjuk tejszínnel - szerintem nem szükséges, mert a körte miatt a tészta puha és omlós. De mint tudjuk - ízlések és pofonok.

A másik sikersüti az almás-mákos pite, ami nálam is bekerült a kávéhoz való sütikhez, mert nem édes, de kellemesen mákos (ez viszont a férjemnél nyerő!), és nagyon puha marad az almától. Hogy meddig, azt nem tudom, mert nem érte meg a kiszáradást.

Almás-mákos torta
Hozzávalók:

20 dkg darált mák
15 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 csomag vaniliáscukor
1 tk őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
kevés citromlé - hogy a reszelt alma ne barnuljon meg
3-4 alma - méretfüggő
1 dl víz
1,2 dl olaj
4 tojás
15 dkg cukor
néhány kanál házi baracklekvár

Ez is a cakkos szélű piteformában készül - mint sok süteményem. :) Kivajazom, kilisztezem. A száraz hozzávalókat összekeverem: liszt, darált mák, sütőpor, vaniliáscukor, fahéj - és ha szárított reszelt citromhéjat használok, azt is ideszórom. Most jöhetnek a nem-száraz összetevők: két meghámozott almát lereszelek egy dl enyhén citromos vízbe, hozzáadom az olajat és a 4 tojássárgát, majd felverem kemény habbá a tojás fehérjét a cukorral. Először a száraz hozzávalókat keverem el az almás masszával, majd óvatosan beleforgatom a tojáshabot. Kész is a tészta, mehet a formába.
Az egész almák csumáját kiveszem és cikkekra vágom. A legegyszerűbb egy almaszeletelővel (mondjuk az IKEA-ból) - mert akkor egy mozdulattal kész is: csumázás és szeletelés all in one. A szeleteket egyenletesen belenyomkodom a tésztába. A sütőt előmelegítettem 180 fokra és mehet is a tortánk sülni úgy 35 percre. Ez persze sütőfüggő is - megintcsak végezzünk tűpróbát, de az illata is segíthet megállapítani, hogy készen van-e a süteményünk.
Almás-mákos pite
Ha kész, felmelegítjük a baracklekvárt és átkenjük a forró sütit egy lekváros ecsettel, hogy a fényes máz bevonja a tetejét. Hát, ez a művelet nem látszik a fenti képen, mert ahhoz sokkal gyorsabbnak kellett volna lennem. Hiába, no, van még hová fejlődnöm.

És most jöhet az örök favorit, amit szívesen adok gyerekeknek is ajándékba, mert zabpehellyel készült, kevés benne a cukor és jó minőségű (min 60%-os) étcsoki van benne. Ez a recept is Stahl Judittól van - de már nem emlékszem, hogy milyen forrásból. Nagyon keveset változtattam rajta, az alábbi verziót sütöm évek óta - mindig egyforma sikerrel.

Zabpelyhes csokis tallérok
Hozzávalók:
15 dkg puha vaj
6 dkg barna cukor
1 tojás
15 dkg zabpehely
10 dkg lisz (lehet teljeskiőrlésű is, vagy vegyesen fehér és teljes kiőrlésű)
1 kávés kanál őrölt fahéj
1 kávés kanál szódabikarbóna
1 csipet só
10 dkg étcsoki apróra vágva

Mint általában, ez sem bonyolult: először a száraz hozzávalókat keverem össze egy tálban (zabpehely, liszt, fahéj, szódabikarbóna, só és a felaprított csoki). Egy másik tálba mehet a felolvasztott, de nem forró vaj, a cukor és a tojás. Ezeket összekeverem, és hozzáadom a száraz összetevőkhöz. Voilá - kész.

A masszát kiskanállal kiadagolom egy sütőpapírral kibélelt tepsibe - nagyjából akkora kupacokat, mint a csokis sütinél. Ebből a mennyiségből nekem kb. 80 db süti lesz - két nagy tepsi. Ezek mehetnek is be egyszerre az előmelegített légkeveréses 180 fokos sütőbe nagyjából 10 percre - de az illat itt is árulkodni fog.

Nem szép, de legalább csúnya - csokis zabpelyhes sütik


Szóval kérem, itt igyekezni kell - ez a kép a második hétvégén készült, mert az elsőn lassú voltam. Lassabb, mint a süti-fogyasztók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése