Így lett belőle az örök sláger: Tarte Tatin. Mert már a története is elragadó: bármelyik verzió legyen is igaz. De hogy egy hibából egy signature dish legyen! Bár minden konyhai melléfogásomból ilyen siker kerekedne! :)
Az eredetet tekintve két történet is ismert. Persze mindkettő a Tatin Hotelhez kapcsolódik, és az azt vezető két nővérhez - jobban mondva Stephanie-hez, aki inkább a konyhában sertepertélt. Az egyik szerint bokros teendői közepette kicsit sokáig hagyta a tűzön a vajas, cukros szószban az almát, és amikor érezte, hogy kezd megégni, rádobta a tésztát, és gyorsan a sütőbe tolta, hogy mentse a menthetőt. A másik történet szerint egyszerű vénkisasszonyos szórakozottság okán fordítva készítette el a karamelles almatortát.
Bármelyik legyen is igaz, a végeredmény finom, és nem túl bonyolult elkészíteni sem.
Mivel nekem egy 28 cm-es vastag serpenyőm van, amiben ezt könnyen el lehet készíteni, én kb másfélszeres mennyiséggel dolgozom, mind a tésztát, mind a tölteléket illetően. A többi meg csak egyszerű matematika.
Tarte Tatin
Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg liszt
15 dkg hideg vaj
7,5 dkg porcukor
csipet só
1-2 tojássárgája (mérettől függően)
5-6 evőkanál hideg víz
Karamellás alma:
1,25 kg alma - meghámozva, egycentis szeletekre vágva
10 dkg vaj
18 dkg cukor
1 kk mézes sütemény fűszerkeverék, vagy egyszerűen fahéj
Késes robotgépben gyorsan összemorzsolom a lisztet és a vajat, majd hozzáadom a cukrot és a csipet sót. Ha ez kész, egy tálba öntöm a morzsás keveréket, hozzáadom a tojássárgáját (egy nagyobb elég, vagy lehet két kisebb is ilyen mennyiségnél). Ennek függvényében adom a vizet kanalanként. Gyorsan összedolgozom a tésztát, de nem kell nagyon gyurmázni, mert megolvad a vaj, és oda az omlós tészta! A tésztát folpackba csomagolva beteszem a hűtőbe - és legalább félórát hagyom pihenni.
Ennyi idő alatt elkészül az almás korona is a tésztára - vagy helyesebben a tészta alá?
Az almákat almaszeletelővel cikkekre vágom és egyúttal a magházuktól is megszabadulok. Amíg elkészülök, citromos vízben gyűjtöm a szeleteket, de tulajdonképpen esélyük sem lesz a szép fehér színüket megtartani, mert a karamellben megfürödve és tovább párolódva már mindegy is nekik.
A vastagfalú serpenyőmben felolvasztom a vajat, aztán mehet hozzá a cukor. Ez az edény megy majd a sütőbe is később, ezért olyanra van szükségünk, aminek nincs műanyag tartozéka és elég magas a fala is (min. 5 cm). Amint felolvadt a cukor, mehetnek bele az almaszeletek, meghintem a fűszerrel, és lefedve addig párolom, amíg sűrű karamelles szirup rotyog csak az almaszeletek körül.
Kicsit hűlni hagyom - kb. eddig pihenhet a tészta a hűtőben, most pedig kiköltöztetem szobahőmérsékletre, hogy aztán ki tudjam nyújtani. Kicsit nagyobbra, mint a serpenyőm, hogy amikor ráterítem az almára, a tészta szélét szorosan az alma és a serpenyő közé tuszkolhassam.
A sütőt közben előmelegítettem 200 fokra - alsó-felső sütésen kb 40 perc ennek a nagy tortának az átsütése. Amikor készen van, kiveszem, és néhány percet hagyom hűlni, majd egy órási lapos tányérra borítom - és voilá - az alma felülre került, a karamell pedig szépen szétcsorog a tészta felé.
Tarte Tatin |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése