2010. november 21., vasárnap

Tarte Tatin

Avagy fordított almatorta. Ami persze megint úgy kezdődött, hogy anyuéktól hoztunk egy tonna almát, ami ugyan nem szép, de csúnya, ámde jó lesz az egy kis almáslepénybe. Ha szeretném, ugye. De nem igazán. Néhány almát fel lehet használni a mákos-almás tortához, de hova tegyem a maradék néhány kilót?
Így lett belőle az örök sláger: Tarte Tatin. Mert már a története is elragadó: bármelyik verzió legyen is igaz. De hogy egy hibából egy signature dish legyen! Bár minden konyhai melléfogásomból ilyen siker kerekedne! :)
Az eredetet tekintve két történet is ismert. Persze mindkettő a Tatin Hotelhez kapcsolódik, és az azt vezető két nővérhez - jobban mondva Stephanie-hez, aki inkább a konyhában sertepertélt. Az egyik szerint bokros teendői közepette kicsit sokáig hagyta a tűzön a vajas, cukros szószban az almát, és amikor érezte, hogy kezd megégni, rádobta a tésztát, és gyorsan a sütőbe tolta, hogy mentse a menthetőt. A másik történet szerint egyszerű vénkisasszonyos szórakozottság okán fordítva készítette el a karamelles almatortát.
Bármelyik legyen is igaz, a végeredmény finom, és nem túl bonyolult elkészíteni sem.

Mivel nekem egy 28 cm-es vastag serpenyőm van, amiben ezt könnyen el lehet készíteni, én kb másfélszeres mennyiséggel dolgozom, mind a tésztát, mind a tölteléket illetően. A többi meg csak egyszerű matematika.


Tarte Tatin
Hozzávalók: 
Tészta:
30 dkg liszt

15 dkg hideg vaj
7,5 dkg porcukor
csipet só
1-2 tojássárgája (mérettől függően)
5-6 evőkanál hideg víz
Karamellás alma:
1,25 kg alma - meghámozva, egycentis szeletekre vágva
10 dkg vaj
18 dkg cukor
1 kk mézes sütemény fűszerkeverék, vagy egyszerűen fahéj


Késes robotgépben gyorsan összemorzsolom a lisztet és a vajat, majd hozzáadom a cukrot és a csipet sót. Ha ez kész, egy tálba öntöm a morzsás keveréket, hozzáadom a tojássárgáját (egy nagyobb elég, vagy lehet két kisebb is ilyen mennyiségnél). Ennek függvényében adom a vizet kanalanként. Gyorsan összedolgozom a tésztát, de nem kell nagyon gyurmázni, mert megolvad a vaj, és oda az omlós tészta! A tésztát folpackba csomagolva beteszem a hűtőbe - és legalább félórát hagyom pihenni.
Ennyi idő alatt elkészül az almás korona is a tésztára - vagy helyesebben a tészta alá?
Az almákat almaszeletelővel cikkekre vágom és egyúttal a magházuktól is megszabadulok. Amíg elkészülök, citromos vízben gyűjtöm a szeleteket, de tulajdonképpen esélyük sem lesz a szép fehér színüket megtartani, mert a karamellben megfürödve és tovább párolódva már mindegy is nekik.
A vastagfalú serpenyőmben felolvasztom a vajat, aztán mehet hozzá a cukor. Ez az edény megy majd a sütőbe is később, ezért olyanra van szükségünk, aminek nincs műanyag tartozéka és elég magas a fala is (min. 5 cm). Amint felolvadt a cukor, mehetnek bele az almaszeletek, meghintem a fűszerrel, és lefedve addig párolom, amíg sűrű karamelles szirup rotyog csak az almaszeletek körül.
Kicsit hűlni hagyom - kb. eddig pihenhet a tészta a hűtőben, most pedig kiköltöztetem szobahőmérsékletre, hogy aztán ki tudjam nyújtani. Kicsit nagyobbra, mint a serpenyőm, hogy amikor ráterítem az almára, a tészta szélét szorosan az alma és a serpenyő közé tuszkolhassam.
A sütőt közben előmelegítettem 200 fokra - alsó-felső sütésen kb 40 perc ennek a nagy tortának az átsütése. Amikor készen van, kiveszem, és néhány percet hagyom hűlni, majd egy órási lapos tányérra borítom - és voilá - az alma felülre került, a karamell pedig szépen szétcsorog a tészta felé.

Tarte Tatin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése