Most inkább maradjunk azon kutatásoknál, amik szerint az astaxantintól rózsaszín lazac (és királyrák, és homár) fogyasztásának hatására az immunrendszer aktivitása megnövekedett, a gyulladást jelző anyagok mennyisége csökkent, és az örökítőanyag károsodására utaló laboratóriumi eltérések is visszafejlődtek. Wow. Na, jó, ez egy kicsit túl komplikált, azt viszont még én is értettem, hogy a lazac húsa omega-három zsírsavakban gazdag, ez pedig igen jót tesz a szívnek.
Nálam az is sokat nyom a latba - tessék megkövezni! -, hogy igen finom is. Már ha nem szárítják agyon, vagy szúrják el számomra érthetetlen módon. És az ipari termelés következtében az ára is lejjebb ment, már nem a luxus kategóriába tartozik - aminek hátulütőjét lásd az első bekezdésben.
Mindenesetre nekem ebédre/vacsorára elegendő egy szelet hal zöldségkörettel, ami még bőven a megengedhető kategóriába esik - főként, ha mondjuk egy gyorséttermi menüvel hasonlítjuk össze. És az alábbi összeállításra szerintem még a legszőrösszívűbb (tessen ilyen problémák ellen lazacot enni!) dietetikus is áldását adná: van benne omega-három zsírsavakban gazdag hal, brokkoli, mandula, citrom és egy kevés parmezán.
Grillezett lazac párolt brokkolival
1 szelet lazac
15 dkg fagyasztott vagy friss brokkoli rózsáira bontva
egy marék szeletelt mandula
egy kis marék parmezán forgács
citrom
só, bors, rozmaring vagy kakukkfű
szerecsendió virág
olivaolaj/vaj
Ha ügyesek vagyunk, a lazac szeletet készítés előtt időben fűszerezzük sóval, borssal őrölt rozmaringgal/kakukkfűvel, majd hagyjuk pihenni.
Amikor eljön az étkezés ideje, felforrósítjuk a serpenyőnket, és minimális zsiradék hozzáadásával megsütjük a hal egyik felét. Ezalatt megpároljuk a brokkolit. A leggyorsabb a zaklatott hétköznapokon a mikró - a párolóvízbe teszek sót és egy kevés szerecsendió virágot, hogy a brokkoli minél zamatosabb legyen (igen, ez lehetséges!). Amíg a hal sül, a brokkoli aktív közreműködésünk nélkül is roppanósra párolódik. (Itt jegyezném meg, hogy azokat a magukat szakácsnak nevező konyhai alkalmazottakat, akik pépes masszává főzik a brokkolit, majd arcátlanul felszolgálják párolt zöldségnek, gondolkodás nélkül eltiltanám a gasztronómiától. Még akkor is, ha tudom, hogy ezt nem a szakácsok csinálják, csak kiadják gebinbe a konyhalánynak. grrrr)
A hal egyik oldala tehát megsült, jöhet a másik - néhány perc az egész mindkét oldalon. Én nem szeretem, ha tocsog az olajban vagy vajban, de egy kevés vaj még finomabbá teheti - ezért a második oldal sütésekor megkínálhatjuk vele a halat. Mindeközben egy másik száraz serpenyőben a mandulát enyhén megpirítjuk.
Ezek nagyjából egyszerre készülnek el, mehetnek is a tányérra, ahol a brokkolit megszórjuk a parmezán forgácsokkal és a mandulával, a halat meglocsoljuk egy kevés citromlével - és kész is (kb 15 perc alatt) az ebéd/vacsora.
Grillezett lazac brokkolival |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése