Na és ebbe a kategóriába tartozik a rizottó is, ami se nem össze tapadt, ragacsos rizscsomót jelent, se pediglen köret-maradék-átmentést. Nálam a sima risotto bianco is nagy siker, de úri napokon kirúgok a hámból és a garnélás változatot készítem - így otthon sem kérdezik meg, hogy sima rizs van ebédre????
Az alábbi verzió már többször bizonyított, nagy siker bármikor készítsem is - és többnyire lapul is egy kis fagyasztott garnéla a mélyhűtőmben, mert hát ki tudja, mikor kell hirtelen felindulásból finomságot készíteni. Nem nagyon időtrabló a rizottó-készítés, azért ajánlatos a tűzhely mellett tartózkodni és folyamatosan kevergetni a rizst.
Az alaprecept Jamie Olivertől származik, ezt turbóztam tovább. Így:
Garnélás rizottó
Hozzávalók:
1,5 bögre gömbölyű szemű rizs
kb. 1 liter alaplé
1 pohár száraz fehérbor
1 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma - ízlés szerint
1/4 zellergumó
olivaolaj
só
bors
1 kis doboz paradicsom püré
15 dkg fagyasztott garnéla
2-3 evőkanál halszósz
5 dkg vaj
egy nagy marék reszelt parmezán
tálaláshoz rukola saláta és érett kecskesajt- vagy parmezán forgácsok
Mielőtt bármihez is kezdenék: hideg vízben felolvasztom a fagyasztott rákot.
A hagymát, fokhagymát és a zellergumót aprítógépben összeaprítom, majd néhány kanál olivaolajon lassan illatosra pirítom - voilá: kész a soffritto. Ennyi idő alatt felforrósítom az alaplét, majd amikor a zeller-hagyma keverék megpuhult, hozzáadom a rizst, és egy-két percig folyamatosan kavargatva megpirítom.
Ekkor jöhet hozzá a pohár bor - a többit szájon át adagolhatjuk a szokásos dózisban. Amikor a bor belefőtt, merőkanalanként(!) kavargatva lehet hozzáadagolni a forró alaplét. Miután a rizs beszívta ezt a mennyiséget, jöhet a következő adag. Így szépen, lassan, nagyjából 10-15 perc alatt megfő a rizs. Mielőtt teljesen elkészülne, az utolsó adag alaplé környékén hozzáadom a garnélát, annak csak néhány perc kell, hogy megfőjjön, ekkor jöhet hozzá a halszósz is, és belekeverek egy kis doboz sűrített paradicsomot is.
Amikor a garnéla is belesimult a rizsbe, és már nem kell tovább főnie, megkóstolom, hogy elég sós-borsos-e - most még lehet rajta igazítani. Leveszem a tűzről.
A végső simítást a vaj és a reszelt parmezán adja. Belekeverem mindkettőt és két percig fedő alatt hagyom pihegni, hogy pont olyan krémes-szottyos legyen, amilyennek lennie kell.
Tálaláskor rukolával és kecskesajt-forgácsokkal díszítem-ízesítem.
Garnélás rizottó |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése