2010. október 16., szombat

Megint hétvége - és milyen édes!

Sőt nem csak édes, valamennyire egészséges is. De azért leginkább finom. Mert különben senkire sem tudnám rátukmálni, legyen az akármilyen jó is.

Ezért ma két finomságot is készítettem, és szemmel láthatólag bejött. Az egyik felől nem volt kétségem, mert brownie-t terveztem. Illetve egy brownie-sorozat kezdetét, azzal a nem titkolt céllal, hogy megtaláljam azt a receptet, ami nálunk leginkább beválik. Ami nem lesz olyan egyszerű, mert nem csak az íz számít. Az is, de azért készüljön el hamar, ne legyen mérhetetlenül bonyolult, ne kelljen külön kirándulást szervezni a hozzávalókért, stb. Nos, itt elméletileg nem lehet gond, mert a brownie alaprecept, kezdő háziasszonyoknak (is) ajánlák: csak néhány hozzávaló kell, gyorsan összeállítható, és csupán kb 25 perc alatt kész - utána ugyanis túlsülne, és már nem lenne puha, szottyos belsejű csoki-csoda.

Az viszont bizonyos, hogy a csokis finomságok sorából nem hiányozhat egy jó brownie recept, amiből annyi van, mint égen a csillag. Mindenki a magáéra esküszik, láttam már ilyet is, olyat is. A brownie nem más, mint egy csokis, viszonylag lapos sütemény - gyakran dúsítják gyümölccsel, de még gyakrabban dióval, mogyoróval, és ami a fáma szerint úgy keletkezett, hogy kifelejtették a csokitortából a sütőport. Létezik belőle ragacsosabb és sűrűbb, tortásabb verzió is.
Első hivatalos megjelenése a XIX. sz. végére tehető, amikor olyan desszertet rendeltek a városi Palmer House Hotel séfjétől a chicago-i Columbian Exposition-t látogató hölgyek számára, ami kisebb, mint egy szelet torta és könnyű szállítani, a dobozból ehető ebéd nagyszerű kiegészítője. Állítólag a mai napig kapható a hotelben az eredeti recept alapján készülő brownie - sárgabarackkal és dióval, pont mint akkor. :)


Az eddig használt brownie- változatunk a Stahl-féle gyorsan-finomat változat, ami annyiban kicsit csalás, hogy nem csoki van a tésztájában, hanem kakaó, de azért csokidarabok dúsítják.

A mai változat áttételesen Nigellától származik, és jelentem: nálunk bevált.

Brownie 1
Hozzávalók:

20 dkg étcsokoládé (magas kakaótartalmú - de min. 60%)
20 dkg vaj
3 tojás
1 teáskanál vaniliaesszencia (vagy aroma)
20 dkg porcukor
12 dkg liszt
csipet só
opcionálisan: 15 dkg dió/mogyoró/mandula

Az elkészítése - mint az várható volt - nagyon egyszerű: gőz fölött összeolvasztom a csokit a vajjal. Ha mindkettő megolvadt, megvárom, míg kihűl egy kicsit. Addig habosra kavarom a tojást a cukorral és a vaniliával, majd összekeverem a csokis-vajas masszával.
A lisztbe belekeverem a csipet sót és hozzáadom azt is az előző masszához.
Hmmm. Ez nem volt nagyon bonyolult. Egy kisebb tepsit kibélelek sütőpapírral, mert nem szeretek mosogatni, és ráégett tésztamaradékot kapargatni a tepsi széléről.
Ez a mennyiség egy kb. 20x30 cm-es tepsiben megsül nagyjából 25 perc alatt 180 fokon - előmelegített sütőben.
És utána így néz ki:
Brownie
Brownie - for the benefit of English speakers:

Ingredients:
200 g butter
200 g dark chocolate (min 60% of cocoa)
3 eggs
1 teaspoon of vanilla essence
200 g sugar
120 g flour
pinch of salt
150 g walnut - optional

This is a very quick and tasty version - as I guess all brownies are. :)
The butter and the dark chocolate needs to be melted together over steam. While the mixture is cooling down we can whisk the 3 eggs, the sugar and the vanilla together. When it is nice and rich we can add the chocolate to it as well. And finally we add the flour with the salt. This is the time for adding the walnut as well.
The whole mixture can go to a baking pan. Best to use baking paper so it will not stick to the pan.
The pan can go to the oven for cca 25 minutes on 180 degrees of Celsius. If it stays there longer - it will not remain that sticky and chocolaty.
The end result could be served as it is - or with vanilla ice cream. Either way: yummy!

És most az egészséges édesség: pikelet, avagy ausztrál zabpelyhes palacsinta.
Nos, a pikelet kisméretű, vastag palacsinta, elsősorban Ausztráliában, Új-Zélandon és Nagy-Britannia egyes részein ismert és kedvelt, sütőporral készülő nem túl édes finomság. Többnyire tejszínnel és/vagy eperlekvárral tálalják. Ebből találtam egy zabpelyhes változatot Mautner Zsófi tollából - amit azért szeretek különösen, mert a zabpehely élettani hatása különösen kedvező. Rosttartalma magas, kalóriatartalma alacsony, jelentős mennyiségben tartalmaz B1- vitamint, de számottevő B2-, B3-, B6- és K-vitamin tartalma is. Ásványi anyagok közül kiemelkedő mangán-, magnézium-, réz- és foszfortartalma, de gazdag kalciumban, vasban és cinkben is.

Szóval ezért (is) szeretem. És mert sokféleképpen elkészíthető, ha ebből csinálok süteményt, máris jóérzésem van. A hétvége pedig alkalmas arra, hogy nem túl gyorsan készülő reggelik is sorrakerüljenek. Mint például a zabpelyhes pikelet.
Nem éppen fastfood, de két serpenyőben készítve nem is tart olyan borzasztó sokáig.

Zabpelyhes pikelet
Hozzávalók:
16 dkg zabpehely
5 dl tej
6 dkg liszt átszitálva
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 kávéskanál sütőpor
csipet só
4 evőkanál barnacukor
1 teáskanál őrölt fahéj
2 egész tojás
8 dkg olvasztott vaj
sütéshez olaj
a tetejére juharszirup, ízlés szerint gyümölcsök

Előző este beáztatjuk a zabpelyhet a tejbe - és beköltöztetjük a hűtőbe reggelig. Akkor aztán külön-külön összekeverjük a száraz és a nedves alapanyagokat: a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a csipet sót, a barna cukrot, a fahéjat, majd egy másik edényben az olvasztott vajat elkeverjük a kissé felvert tojásokkal. Ez utóbbiba jöhet a tejes-zabpelyhes keverék, amit végül összekeverünk a száraz hozzávalókkal.
Egy (vagy méginkább két) forró serpenyőt ecsettel kiolajozunk - sok olajra nincs szükség, mert már a pikelet tésztájában is van vaj - és közepes lángon mindkét oldalát aranybarnára sütjük a palacsintáknak. Egy palacsintához kb egy kanálnyi masszát teszek a serpenyőbe, egyenletesen elterítem, és átsütöm.
A kész palacsintákat juharsziruppal/mézzel és/vagy gyümölccsel tálaljuk.

Zabpelyhes pikelet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése