2010. november 3., szerda

Sütihegyek

Hurrá! Családi összejövetel. Ez a nekemvaló móka! Nem teljesen tudtam dönteni, hogy mit süssek (és főzzek), és ebből mindig az sül ki, hogy elég sok minden sül ki. Mert hátha ugye valakinek nem ízlik az előző háromféle sütemény, vagy csokisabbra, vagy egészségesebbre, vagy édesebbre, vagy gyümölcsösebbre vagy tudomisénmilyenre vágyik - és hát nem állhatok ott megfelelő választék nélkül! Ugye? És amíg gondolkodom, hogy milyen újdonságot próbáljak ki, gyorsan elkészítem a régi jól beváltakat is.

De azt hiszem, hogy a húgom is hibás! (Na, jó: főleg ő.) Megkérdeztem, hogy mit süssek - és bár én nem is akartam, azt mondta, hogy csokis és zabpelyhes meggyes mindenképpen legyen. Így lett. Csináltam egy kókuszosat csak úgy a jáccás kedvéért, és már régen ki akartam próbálni a Tarte Tatin receptjét is, szóval az is becsúszott, de az már csak baleset volt - igazán! - és hát magamra is gondoltam, ezért csináltam egy brokkolis-kéksajtos pitét (vagy úri nevén quiche-t). Abból szerencsére nem kért senki (vagy nem sokat) ezért az egészet befaltam. Jó, nem egyszerre, de azért már nincs belőle. :) A tészta receptjét már megosztottam korábban, ezért csak egy nyálcsorgató képet mellékelek. A töltelék párolt brokkoli, amit felváltva rakosgattam a tésztára isteni kéksajttal és nyakonöntöttem három felvert tojás, egy 2dl-es főzőtejszín, némi reszelt sajt, só, bors és szerecsendió kíséretében. Hmmmm.

Brokkolis-roquefortos quiche
Back to business mondhatnám - mert ez remek alkalom volt, hogy folytassam a brownie sorozatomat. Azt hiszem, ez is egy jó recept, legalábbis abból az ütemből, ahogy fogyott, erre következtetek. Eggyel macerásabb, mint az előzőek, mert ebben van gyümölcs is, de azért kivitelezhető. Én sajnos nem tudtam beletenni az előírt 40 dkg áfonyát, mert a lányom segített lekvárrá főzni, és nagyon ízlett neki, ezért csak a maradékot tudtam a süteménybe átmenteni. Amennyire én éreztem, ez is elegendő volt, a gyerek viszont jutott némi flavonhoz. Kicsit macerás volt halványlilára súrolni a száját, de ki törődik egy kis lila maszattal a fél arcán!


A brownie receptjét az Éva Magazin honlapján találtam - köszönet érte! Minimálisat módosítottam rajta, az eredeti a linken elérhető.


Brownie3

Hozzávalók: 


6 tojás
30 dkg lágy vaj
20 dkg cukor
40 dkg áfonya (mélyhűtött, kiolvasztva, levével együtt - bár én lehet, hogy megkockáztatnám a lekvárt is)
10 dkg nádcukor (jó a sima is, ha nincs otthonnádcukor)
40 dkg  étcsoki
22 dkg liszt
1 késhegynyi só
1 késhegynyi szódabikarbóna





A csokit gőz fölött megolvasztom és az áfonyát lekvárrá főzőm a (nád)cukorral. Amíg ezek hüledeznek, habosra keverem a vajat a cukorral, majd egyenként hozzáadom a tojásokat, és azzal tovább habosítom. Ha kihűlt a csoki, hozzáöntöm a vajas-tojásos-cukros masszához, hozzáadom a lekvárosított áfonyát, majd hozzászitálom a lisztet, csipet sót és szódabikarbónát.

Mehet a sütőpapírral bélelt 20x30 cm-es tepsibe, az pedig a 180 fokos légkeveréses sütőbe. 22 percig kell sütni, és egy perccel sem tovább (bár nekem 25 percig sikerült, és még így is ragacsos maradt megfelelőképpen).

Áfonyától nem szárad ki - bár nálunk ez más sosem derül ki. :( Én B tervnek beszereztem ribizlit is - hát, azt majd egy másik sütihez adom. 

Brownie3 - áfonyával
Brownie3
Ingredients: 
6 eggs
300 g melted butter
200 g sugar
400 g cranberry (frozen is good)
100 g cane sugar (or white)
400 g dark chocolate
220 g flour
1 pinch of salt
1 pinch of cooking soda

First I melt the chocolate on steam and make some cranberry jam from the cranberry and the cane sugar. While they are getting cooler I am beating up the butter and the sugar till I have a thick and light cream. Then I add the eggs one by one so the texture will be smooth and soft. Then comes the melted chocolate - I mix them together and then I can add the jam. The last step is to add the dry ingredients: drizzle the flour in, add the salt and the cooking soda.

Pour it to an oven pan (20cmx30cm) and put to the preheated oven (180 Celsius). Leave it there for 22 minutes and no longer as the brownie will not be soft but rather will look like a chocolaty sponge.

Due to the cranberry jam it will remain soft - if you can hide it somewhere. Otherwise it has not chance at all. Based on my own observation.

1 megjegyzés: