2011. április 10., vasárnap

Fűszeres lazac fokhagymás zöldbabbal

Mióta diétázom - na, jó: nevezzük inkább egészséges étkezésnek! - azóta kicsit gondban vagyok, hogy mégis mi kerüljön ide. Mert azért a napi zöldsaláta adagomat szívesen megjelentetem, de nagyot nem lendít a tudásunkon, hogy olajbogyót és paradicsomot és csírákat és uborkát és még ki tudja milyen vitaminbombát keverek a zacskóban kapható salátamixekhez. Hacsak az nem, hogy roppant fifikás módon a saláta öntet mindig extraszűz olivaolaj és citromlé. Hmmm. Ez talán még nem hírértékű.

Persze főzök így is, de a végeredmény vagy még finomításra vár, vagy olyan gyorsan fogy el, hogy a fényképezőgépért sincs időm elrohanni. Azért engem vigasztal a tudat, hogy megkötésekkel is lehet jókat enni, és nem tervezek a kardomba dőlni, mert szénhidrát nélkül már nem is élet az élet. Vagy étel az étel. Whateve'.
Inkább az okoz nehézséget, hogy ehhez biztosan nekem kell otthon főznöm, mert másutt "egészségeset" vagy aranyáron, vagy sehogysem lehet enni. 

Mióta viszont ilyen rém egészségesen étkezünk (merthogy mindenki ám!), azóta rengeteg halat eszem/eszünk. Ezen a hétvégén akciós lazacszeletek jöttek szemközt, így belőlük lett a vasárnapi főfogás (ami a cukkinikrémlevest volt hivatott lefojtani).

Mit van mit tagadni, szeretem a lazacot - de mondjuk, hogy már egynél többször csalódtam vendéglátó-ipari egységekben elfogyasztott lazactetem miatt: valamiért igyekeznek agyonsütni azt a szerencsétlen állatot, így többnyire egy darab szárazragrillezett halszelet piheg az A) olajban tocsogó B) ronggyá sütött grillzöldségek tetején. Ez pedig nem a kulinária csúcsa.

Én tehát nem sütöm agyon a lazacot, mert akkor még érezni az eredeti ízét is. Így követtem el a mai ebédet:

Fűszeres lazacszeletek fokhagymás zöldbabbal
Hozzávalók: 
4 kisebb vagy két nagyobb szelet filézett lazacszelet
só, bors
rozmaring
kakukkfű
citrom
fagyasztott zöldhüvelyű zöldbab
fokhagyma ízlés szerint (4 nagy duci gerezd - testvérek közt is kell ennyi)
vaj és olívaolaj

Először előkészítem a halat: én megszabadulok a bőrétől, de ez nem kötelező, van aki bőröstül szereti. A szeleteket besózom, borsozom, majd az egyik felüket megfűszerezem őrölt rozmaringgal és kakukkfűvel, és kevés citromlével megkínálom. Amíg a hal piheg, elkészítem a zöldbabot: vajon megfuttatom az apróra vágott fokhagymát. Amikor már érzem az illatát: hozzáadom a fagyasztott zöldbabot, átforgatom a vajon, sózom, borsozom és néhány perc alatt megpárolom a vajon.
A halhoz nagyon kevés olivát hevítek a hiper-szuper nemtapadós serpenyőmben, és a fűszeres felével beleteszem a halszeleteket. Kb. két-három perc alatt elkészül az egyik fele (a szelet vastagságától függ), majd hozzáadok egy kevés vajat, és megfordítom a szeleteket, hogy a másik oldala is lásson csodát. Újabb két-három perc és már kész is az ebéd. Tataaaam!

Fűszeres lazac fokhagymás zöldbabbal

1 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom volt! Ráadásul tényleg pár perc alatt kész lett, még úgy is, hogy friss zöldbabból készítettem, aminek le kellett csipkedni a végeit. Köszönöm!

    VálaszTörlés