2011. május 1., vasárnap

Csokis kex - nem AZ!

Kicsit kifogytunk itthon az édességekből, és a legkisebb is valami keksz-féle után nyafogott (rögtön a csoki utáni nyafogást követően). Tegnap vendégségben voltunk - ott hirtelen egy csokidarabos muffint sikerült összeütnöm, láthatólag mindenki legnagyobb megelégedésére. A mai sütésadagom azért még hiányzott, úgyhogy végre kipróbáltam azt a receptet, amit már kitudja honnét és mikor írtam a receptes füzetembe kipróbálási célzattal.

Ami itt következik, nem a szájbanolvadós sütik nagy családjába tartozik, és ha a "csúnya-de-finom-übertuti" csokissal hasonlítjuk össze, akkor elég rosszul jön ki szegénykém, de önmagában, csak egyszerű avagy mezei kekszként teljesen jó a délutáni kávéhoz. Meg ahogy elnézem, egyeseknek még az sem kell hozzá - a kupac így is egyre fogy.


Fehércsokis-kakaós cookie
Hozzávalók:
20 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
1 teáskanál sütőpor
10 dkg vaj
15 dkg barnacukor
1 tojás
csipet só
5 dkg étcsoki felolvasztva
néhány kanál tejszín
10 dkg fehércsoki apróra felkockázva

A száraz hozzávalókat (liszt, kakaópor, sütőpor, só) összekeverem egy tálban, majd hozzáadom a felaprított fehércsokit.
Az étcsokit gőzfölött összeolvasztom a tejszínnel.
Amíg az étcsoki hűl, megolvasztom a vajat, hozzáadom a barnacukrot és a tojás - ezt a lehetőségekhez képest kikavarom. Nem kavartam habosra, mert az évekig tartana, a sütőben pedig amúgyis eggyé válnak az alkotóelemek. Amikor mind az étcsoki, mind pedig a vajas massza hideg, hozzákavarom a száraz hozzávalókat. A masszából diónyi golyókat formázok, majd ellapítva a sütőpapírral bélelt sütőlapra rakosgatom a kekszeket.
Ebből a mennyiségből kb. 50 db diónyi cookie lesz.

180 fokra előmelegített sütőben max. 10 percig sütöm. 
Fehércsokis kakaós cookies

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése