2011. május 4., szerda

Szójás csirke rizstésztával

A Stahl-féle terminológiában ez az étel biztosan a kevés munka-dupla öröm kategóriába esne, mivel eredetileg egy sajtos-tejfölös csirke készült fokhagymás zöldbabbal és párolt brokkolival, de két szelet csirkemellet előkészítettem ennek a szójás csodának. Az előkészítés mindösszesen kb. 10 percet vett igénybe, a csirke békésen pácolódott a hűtőben felhasználásig, a többi pedig frissen készül hozzá.
Már csak azért is praktikus, mert hétköznap a dolgozó ember lányának, vagy az ember dolgozó lányának nincs sok ideje az ebéddel/vacsorával bajlódnia - ez az egészségbomba viszont percek alatt készül el.

Ilyenkor persze már csak a recepttel vagyok gondban, és mély csodálattal adózom azoknak, akik pontos receptet tudnak adni főzéshez. A sütés valahogy más tészta (haha), mert ott valóban mérni kell, de főzésnél teszek bele egy kis ezt, aztán meg egy kis azt, és valahogy jó lesz. De hogy miből mennyit???? Sokáig (amíg nem tudtam főzni EGYÁLTALÁN), addig mindig kikészültem az olyan anyai tanácsoktól és mértékegységektől, hogy adj hozzá egy gondolomnyi valamit. Helló!!! Az nem SI!!! De most már valahogy én is szemmel és orral főzök, és ha ránézésre és illatra jó, akkor ott már nagy baj nem lehet.

A fentiek értelmében a következő recept is eléggé hozzávetőleges, de ötletadónak jó - ragadjunk bátran wokot és alapanyagokat, valami jó csak kisül belőle.

Szójás csirke rizstésztával
Hozzávalók 2 kisebb vagy egy óriási nagy adaghoz:
Két vékony szelet csirkemell felcsíkozva
4-5 nagyobb gerezd fokhagyma
negyed gerezd citrom leve
néhány evőkanál szójaszósz
3-4 cmnyi friss gyömbér
bors
6-7 dkg rizstészta - vagy egy adagnyi, ha úgy van csomagolva
1 kis salátacukkini
2 evőkanál szójaolaj
egy marék friss csíra

A páchoz vékonyra felszeletelem vagy reszelem a gyömbért, két-három fokhagymagerezdet, kifacsarom a citrom levét, beleöntök annyi szójaszószt, hogy ellepje a csirkecsíkokat - az egészet összekeverem, és egy kis dobozban mehet a hűtőszekrénybe.
Amikor eljött a gyors ebéd ideje, előszöris felforralok annyi vizet, amennyi ellepi a risztésztát, amit csak forrázni kell, és állni hagyni úgy 5 percig.
Amig a tészta puhul, a felforrósított wokban megsütöm a zsülienre avagy vékony csíkokra vágott cukkinit egy evőkanálnyi szójaolajon és a két maradék felaprított fokhagymával. Amikor majdnem kész - még roppanós - megszórom frissen őrölt borssal, és a legeslegvégén lehetnyi sóval.
A cukkinit kilakoltatom a wokból egy tányérba, és a még forró wokba adok egy újabb kanál szójaolajat, hozzáadom a csirkét a páclével, és néhány perc alatt megsütöm. Ehhez valóban csak néhány perc kell, mert a hús rostjai megpuhultak a páclétől, a csirke vékony csíkokra lett vágva - túlsütni pedig nem érdemes. Amikor kész, mehet hozzá a leszűrt tészta és a cukkini, ezekkel összeforgatom és hozzáadom a friss csírákat is.
Voilá! ismét kész egy villámgyors ebéd.

Szójás csirke rizstésztával és cukkinivel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése