2011. november 6., vasárnap

Gyömbéres-fűszeres-csokissüti

Ahogy egyre beljebb járunk az őszben, és közeledik a tél - főleg, ha a hőmérséklet is ennek megfelelően alakul - egyre jobban vágyom a fűszeres ízekre. És persze illatokra, mert ilyenkor sütés után is sokáig érezni a gyömbért, a fahéjat és a szegfűszeget. Szakértő kóstolók szerint pedig jó kávéhoz, tehához. A fogyás ütemét tekintve nem lehetett nagyon rossz.

A recept persze megint megviccelt, amin már nem is tudom, miért lepődöm meg: a Csokoládés finomságok aranykönyvéből sütöttem, és már nem először futottam bele olyan receptbe, ami valahogy köszönőviszonyban sem volt a képpel és/vagy leírással. Szomorú. :( Azért közreadom, hogy miből mi lett. Azt a tésztát, ami a receptből sikeredett sehogyan sem lehetett nyújtani, de kanállal még menthető volt. Úgyhogy a saját verziómat közlöm.

Fűszeres csokis keksz
Hozzávalók:
23 dkg finomliszt
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
2 evőkanál keserű kakaópor
12,5 dkg vaj
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
10 dkg barnacukor
1,25 dl méz
1 teáskanál szódabikarbóna
20 dkg étcsokoládé apróra vágva
5 dkg kristálycukor
csipet só

Előszöris a száraz hozzávalókat keverem össze: a lisztet, fűszereket, sót és a kakóport.

Egy másik edényben a puha vajat habosítom föl a gyömbérreszelékkel, majd amikor világos krém lesz belőle, hozzáadom a barnacukrot és a mézet is, majd ezekkel keverem tovább elektromos habverővel.

Ekkor feloldom a szódabikarbónát kb. két teáskanál forró vízben, fakanállal hozzákeverem a lisztes keverék felét a vajhoz, majd a szódabikarbónát, végül a lisztes keverék maradék részét.Most jöhet a felprított csokoládé is.

Az így kapott masszát beköltöztetem a hűtőbe (a recept szerint három órára), majd pihentetést követően teáskanállal sütőpapírral bélelt tepsire adagolom. Itt lehet cifrázni is: én golyókat formáztam, amit vizes kézzel/vizes pohártalppal lelapítottam, és a korongokat meghintettem kristálycukorral.

160 fokra előmelegített sütőben nagyjából 10-12 percig süledeznek az illatos kekszek. Amikor a szélük kissé megrepedezik - jöhetnek is ki, nehogy túlsüljenek. Ilyenkor még puhák a kekszek, könnyen törnek, célszerű megvárni, amíg kihűlnek, aztán átmenekíteni őket egy fémdobozba.

Gyömbéres csokis keksz




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése