2011. november 3., csütörtök

Narancsos csokicsoda

Ha már ősz és hideg - itt az ideje, hogy narancsos csokiillat lengje be a házat. Épp csak arra az esetre, ha a narancsos-fűszeres forraltbor elfogyna. Mondjuk.

Csokiimádóknak szinte kötelező, bár a narancs némileg megosztja a hívőket (ahogy egyéb erős fűszerek is...), de aki szereti ezt a kombinációt, csak ajánlani tudom, hiszen nem bonyolult elkészíteni, és ha nem is top-designer a kinézete, azért bizonyos pavlovi reflexeket kétségtelenül beindít.

A recept alapja Stahl Judit halálos csokitortája, de jelentős mennyiségű narancslével és némi, a hűtőben szunnyadó házi narancslekvárral felturbózva. A végeredmény szívmelengető. :)

Narancsos csokicsoda
Hozzávalók:
10 dkg mandula (esetleg dió)
30 dkg étcsokoládé
15 dkg vaj
20 dkg cukor
1 csipet só
5 tojás
2 nagy evőkanál narancslekvár
1,5 narancs leve
3 narancs reszelt héja
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
4 evőkanál finomliszt
kevés kakaópor a forma előkészítéséhez
Máz:
15 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
0,5 narancs leve
1 narancs reszelt héja

Az étcsokit gőz fölött megolvasztom a vajjal, és míg a gyöngyöző víz felett olvadoznak, száraz serpenyőben megpirítom, majd durvára darálom a mandulát (vagy diót).

Közben előkészítek egy 24-26 cm átmérőjű csatos tortaformát, az alját formára vágott sütőpapírral bélelem, és megszórom vékonyan kakaóporral.

Amíg a csokis-vajas keverék hül, jó habosra felverem robotgéppel az öt tojást és a cukrot. Hozzáadom a narancslevet és a narancslekvárt, majd a csipet sót, a langyos csokit. Ezt követően jöhetnek a száraz hozzávalók: a kakaópor és a liszt kanalanként. Ha összeállt a tészta, lekapcsolom a robotgépet és fakanállal óvatosan belekeverem a durvára aprított mandulát is.

A massza mehet a tortaformába és a 150 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütöm.

Amikor kihűlt, ráfordítom a tortát egy nagy tortatálra, lehúzom a sütőpapírt az aljáról és elkészítem a mázat is: gőz fölött összeolvasztom a csokit, a vajat és a narancslevet majd ide is jöhet egy kis reszelt narancshéj. A langyos csokit rákenem a hideg tortára és egy kanál hátuljával enyhén kócosra igazítom. Díszítésként cukorgyöngyöt kapott a torta.

Narancsos csokicsoda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése