2011. október 19., szerda

Sült tök? Én is szeretem...

Egyik csücskét add nekem.
Ha megkaphatnám a felét,
Adnék érte gesztenyét.

Folytatódik a versike. Mert hát kérem, bármily meglepő hírt is fogok közölni: itt van az ősz (itt van újra... - na, jó: abbahagyom). És ahogy látom-hallom, mindenhol bekerülnek a sütőbe az első adag sütőtökök. Nálunk sem volt ez másként, de valahogy nem fogyott el a tök, ezért további hasznosítás után néztem.

Naná, hogy a muffin volt a legkézenfekvőbb - így már meg is volt a kávé mellé a sütemény, ami nem is túl édes, és hát hellyel- közzel egészséges is. Na, jó: nem az, de az illúziónk megvan. Valamint további csodaként könyvelném el, hogy gyermekem is megevett belőle hármat (pedig nem is csokis!) - a többit viszont méla undorral félretolta, mondván, hogy abban dió van! (Merthogy úgy is volt: háromba nem tettem diót...) Grrr. Dehát ki tud kiigazodni egy kiskorún?

A tésztája semmivel sem bonyolultabb, mint bármelyik másik muffiné - feltéve, hogy a tök már sülve várja a továbbhasznosítását: ilyenkor csak kikaparom a héjából, mehet is egyenesen a tálba, majd a többi hozzávalóval mixelek egyet és irány a sütő.

Sütőtökös muffin
Hozzávalók:
25 dkg sült tök
10 dkg barnacukor
5 dkg porcukor
2 tojás
1 dl olaj
7,5 dkg Graham liszt
7,5 dkg fehérliszt
0,5 csomag sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
egy nagy marék pirított dió felaprítva

A kikapargatott tököt a tálba teszem, és a botmixerrel összekeverem a tojással, cukorral és az olajjal.

Ebbe mehet a kétféle liszt, a sütőpor és a fűszerek keveréke.

Néhány keverés a kézi habverővel, hozzáadjuk a felaprított diót és már kanalazhatjuk is bele a muffinsütőbe. A muffinok tetejét negyed diókkal díszíthetjük.

Kb. 190 fokon 25 percig sül - tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha már nem ragad rá a tészta, kimenekitjük a sütőből.

Sütőtökös muffin


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése