2010. december 28., kedd

Diós-mákos bejglitorta

Megkésve ugyan, de tutti recepttel. Már tavaly is nézegettem a magazinban, de valahogy csak ebben az évben került sor a kipróbálására. Lehet, hogy azért, mert én magam nem vagyok nagy bejgli-rajongó. Egyszer-kétszer próbálkoztam a bejgli sütéssel, de inkább csak ímmel-ámmal. Aztán kiszáradt vagy kirepedt, és beigazolódni látszott, hogy a bejgli csak nagy macera, aztán meg úgyis ránkszárad.
Az idén viszont nem maradt egy morzsa sem a bejgli tortából. Szóval teljes a siker, ezért jószívvel megosztom Stahl Judit bejglitorta receptjét. Már ránézésre különleges, és a legtöbbször hallott pluszpont, hogy a töltelék sokszor vastagabb, mint a tészta - aminek esélye sincs kiszáradni. Bonyolultnak látszik, de még csak nem is az.
Ezen felül előre elkészíthető, a nagy napon én csak összeállítottam a formában a hozzávalókat, és vártuk a friss szerencsehozó mákot és diót tortaként megdicsőülni.

Diós-mákos bejglitorta

Hozzávalók: 

Tészta: 
25 dkg liszt
1 dl tejföl
1/2 csomag szárított élesztő
5 dkg porcukor
1 csipet só
12,5 dkg hideg vaj
1 tojás
Töltelék:
10 dkg mazsola
0,5-1 dl rum
1,5 dl tej
15 dkg darált dió
15 dkg darált mák
30 dkg cukor
1 vaniliarúd
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg

A kenéshez 1 tojás sárgája és fehérje - szétválasztva.

Először a tésztát készítjük el, mert az pihen egy éjszakát a hűtőben. A lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt a késes betétű robotgépben összekeverjük, majd hozzáadjuk a hideg vajat, hogy morzsás állagú tésztát kapjunk. Egy tálban hozzákeverjük a meglangyosított tejfölt, majd a tojás, és lágy tésztát gyúrunk belőle. Ha kell, liszttel javítjuk az állagát. Amikor elkészült, folpackba csomagoljuk, és mehet a hűtőbe pihenni.
Másnap a tésztát időben kivesszük, hogy formázható legyen. Átgyúrás után három részre osztjuk: elfelezzük, majd az egyik felet negyedeljük. A félből lesz az alja, a másik kettőből a közepe és a teteje.
A töltelék következik. Ehhez a mazsolát annyi rumba áztatjuk, ami ellepi, felforraljuk, kihűtjük, leszűrjük. A tejet megmelegítjük, a diót összekeverjük a cukor felével, ahogy a mákot is, hozzáadjuk a vanilia kikapart belsejét igazságosan elosztva a töltelékek között. A mákhoz jöhet a fahéj és a szegfűszeg és egy dl tej. A maradék tej pedig mehet a dióhoz. Elosztjuk a mazsolát is. Ezzel a töltelék kész.
A fél adag tésztát akkora körlappá nyújtjuk, hogy túllógjon a forma peremén is, ezt fogjuk visszahajtani a felső tésztalapra (kb. 34 cm). Ezt belehelyezzük egy 24 cm-es piteformába, az alát képzeletben megfelezzük, és az egyik felére jöhet a dió fele, a másik oldalra pedig a mák fele. Kinyújtjuk az első tésztanegyedet - akkorára, ami éppen befedi a töltelékeket - és rátesszük az első réteg töltelékre.
Jöhet a következő réteg töltelék: a diós réteg fölé helyezzük a maradék diót, a mákos réteg fölé pedig a maradék mákot. Kinyújtjuk a második negyed tésztát, befedjük vele a tölteléket, vékonyan megkenjük a tojássárgájával. Ráhajtjuk az alsó tésztalap túllógó széleit, helyes peremet formázunk belőle és azt is bekenjük a tojással.
Félórás pihentetés következik hűvös helyen, majd bekenjük az enyhén felvert tojásfehérjével is. Diódarabokat nyomunk a diós oldalra, mákot szórunk a mákos rész fölé, és újabb 30 percig pihentetjük.
Eközben a sütőt előmelegítjük 190 fokra. Mielőtt a tortát betesszük a sütőbe, villával megszurkáljuk. 15 percig sütjük 190 fokon, majd mérsékeljük a hőmérsékletet 175 fokra és 25 percig sütjük. A széle valószínűleg erősen pirulni fog, célszerű tehát fóliával lefedni, hogy ne égjen meg.
Rácsra téve kihűjük.
Diós-mákos bejglitorta
Diós-mákos bejglitorta - még forrón :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése