2010. december 27., hétfő

A világ legjobb sajtos pogácsája

Nem csak édes sütikből áll a világ! Még karácsony táján sem. Ezt a sajtos-túrós pogácsát leginkább csak ilyenkor csinálom, mivel nem egy kétperces művelet, de mivel egy napot amúgy is sütésre szánok, könnyű beleilleszteni a dagasztás-kelesztés-szaggatás részeket a többi süti közé.
Egyik karácsonykor teljesen kiütött valami téli nyavalya, de olyan gőzerővel, hogy délelőtt ugyan még bedagasztottam a tésztáját, de az ebéd végét már csak éppen hogy kibírtam, úgyhogy nyújtásról, szaggatásról, kisütésről szó sem lehetett. Azt persze nem akartam, hogy félbemaradjon a dolog, ezért a férjemet kértem meg, hogy fejezze be a mókát. Azóta is azt hallgatom tőle, hogy nincs az a pénz, amiért ő még egyszer nekiállna, annak a tortúrának...
Pedig szerintem megéri a fáradtságot. A tésztában lévő túró és sajt különösen finommá és puhává teszi a tésztáját. Nálunk még melegen jelentős mennyiség fogy belőle, úgyhogy pogácsasütős napokon vacsorát már nem is tervezek.

Sajtos-túrós pogácsa

Hozzávalók:

25 dkg túró
1 dl tej
1 evőkanál cukor
4 dkg élesztő
1 dl tejföl
2+1 tojássárgája
60 dkg liszt
25 dkg fagyos vaj
30 dkg sajt


Az élesztőt fejfuttatjuk a cukorral és a meglangyosított tejjel. A tejfölbe belekeverünk két tojássárgáját és a sót. A lisztbe belemorzsoljuk a fagyos vajat, vagy ha van, akkor késes betétű robotgépben percek alatt összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a szétmorzsolt túrót, majd az élesztőt és a tejfölt. A tésztát alaposan összedolgozzuk, és meleg, nem huzatos helyen kelni hagyjuk.
Amikor megkelt, a sajtot lereszeljük, és a negyedét félretesszük. A tésztát 1 cm vastagságúra és téglalap alakúra nyújtjuk egy lisztezett deszkán. A reszelt sajttal megszórjuk a tetejét, majd feltekerjük, mint a rétest. Letakarjuk, és újabb fél órán át kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra és tehetünk az aljára egy vízzel teli edényt, hogy a gőz segítségével nagyra nőjjenek a pogácsáink.

Míg a sütő melegszik, a tésztából 2 ujjnyi vastag tésztát nyújtunk, a maradék tojássárgával megkenjük, sajttal és köménymaggal/szezámmaggal megszórjuk. 4 cm-es szaggatóval pogácsákat szaggatunk.
Nagyjából 20-25 percig sütjük a pogácsákat.

Túrós-sajtos pogácsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése