2010. december 30., csütörtök

Nem szép, de legalább csúnya

Bár nem illik így beszélni az ételről, de a legkedvesebb közelítéssel is mondjuk a vadasmártásra hasonlít. Pedig ez nem más, mint egy lélekmelegítő leves. Az egyik legjobb dolog, ami történhetett velem, amikor bejöttünk a -10 fokról.
És a nap jóhíre, hogy megtaláltam a sütőtöklevesnek azt a formáját, amit megeszünk. A többi enyhén édeskés, kicsit fűszeres, de mégsem... típusúak finoman szólva sem jöttek be. Megfőztem, próbálkoztam, kínálgattam, aztán a maradékot (minimális fogyás után) kiöntöttem.
Ez a variáció viszont átmelegít. Szó szerint, mivel az ázsiai fűszerek, a gyömbér és a csili csípnek is és sokkal izgalmasabbá teszik a levest. A sütőtök pedig nem annyira főszereplője, mint inkább alkotórésze a levesnek, ami nem szolgál hátrányára. A kókusztej és a lime pedig abszolút jó befejezés.

Bár ránézésre rengeteg hozzávalóra van szükség, aki szokott ázsiai ételeket főzni, annak biztosan vannak otthon megfelelő fűszerei, de már csak ezért az egy levesért is érdemes beszerezni őket, mert a tél folyamán többször is nekifuthatunk egy ilyen ízbombának.

Ázsiai sütőtökleves

Hozzávalók: 
1/2 kanadai sütőtök
2 cmnyi friss gyömbér
2-3 kaffer lime levél
ázsiai citromfű (fenyérfű)
1 csokor korianderzöld
1 teáskanál kínai ötfűszerkeverék
1 csapott teáskanál őrölt édeskömény
1 csili
4 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma

olívaolaj
1 nagy marék rizs
(tyúk)húsleves
1 doboz kókusztej
1/2 - 1 lime leve


Ha szárított kaffer lime levél van otthon, akkor beledobom egy kis időre a húslevesbe, aztán kihalászom és összeturmixolom a fokhagymával, vöröshagymával, csilivel, citromfűvel (lehet szárított, őrölt verzió is), korianderlevéllel, gyömbérrel, sóval és enyhén megpirítom olívaolajon, majd hozzáadom a kínai ötfűszerkeveréket és az édesköményt. Amíg illatosra pirul, felkockázom a tisztára sikált és magtalanított sütőtököt - héjastul, az is majd megpuhul. Ha a hagyma és a fokhagyma kész, hozzáadom a sütőtök kockákat, felöntöm a húslevessel és kb 10 percig főzöm. A húsleves mennyisége attól függ, hogy mennyire sűrű levest szeretnénk. Amikor a tök nagyjából megpuhult, hozzáadom a rizst, és azzal is főzöm még nagyjából 10 percig. Ekkor hozzáadom a kókusztejet, forralok egyet rajta és végezetül jöhet a lime, amivel pikánsra igazíthatjuk a végeredményt. Friss, aprított korianderlevéllel tálaljuk.


Ázsiai sütőtökleves

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése