2011. január 15., szombat

Kényelmes ebéd

Néha ránk fér egy kényelmes, de azért finom ebéd - nemdebár? Általában nem vagyok nagy rajongója a rakott tésztáknak, főleg, ha olasz típusú tésztát "raknak", mert mire a tányéromra ér a pasta, addigra már minden az, csak nem al dente. A megoldás tehát, hogy sima mezei avagy pasta vulgarist készítünk. Azért is kapóra jött ez a tészta, mert a páromék 1,5 (érts másfél!!!) kg főtt füstölt szalonnát kaptak fejenként karácsonyra, és nem árulok el titkot, ha azt mondom, hogy ritkán eszünk meg záros határidőn belül ennyi szalonnát. Ebbe a tésztacsodába viszont jól jöttek a szalonnakockák, és öt-hat szeletnyivel kevesebb várja már a sorsát a hűtőnkben. A többi hozzávaló pedig gyakorlatilag mindig van otthon: fodros nagykocka, tojás, tejszín, tejföl, sajt.
Vacsorának sem utolsó, mert míg a sütőben összesülnek az ízek, kész a zuhany is. Salátával már csaknem ideális.

Rakott tejszínes nagykocka

Hozzávalók:
500 g fodros nagykocka
5-6 szelet kiadós bacon vagy főtt, füstölt szalonna felkockázva, kisütve
1 nagy pohár (450 g) tejföl
3 tojás
10 dkg reszelt sajt

bors
szerecsendió
fokhagyma

A tésztát sós vízben kifőzöm, de semmiképpen sem szabad túlfőzni, mert a sütőben még tovább puhul.
Amíg fő, felkockázom a szalonnát és kisütöm, a kifőtt tésztát pedig egyenesen a serpenyőbe irányítom, hogy összekeveredjen a füstölt szalonnával. Amikor kissé kihűlt, hozzákeverem a tejfölös keverékhez. (Nagyjából most érdemes előmelegíteni a sütőt alsó-felső sütésen 220 fokra - az enyém kb. 6-7 perc alatt felmelegszik.)
Ehhez felverem a tojásokat, sóval, borssal, szerecsendióval, aprított fokhagymával ízesítem, hozzákeverem a tejfölt, lereszelem a sajtot az apró lyukú reszelőn, és a felét hozzáadom a tejfölhöz. Ha van főzőtejszín-maradék, az is jöhet ide.
A munka dandárja megvolt - már csak össze kell keverni a serpenyőben, és ha alkalmas rá az edényünk, akkor mehet is a sütőbe, ha nem, akkor áttesszük egy hőálló sütőtálba, a tetejére szórjuk a sajtot és várjuk, amíg rápirul a sajt. Ennyi idő elég is, hogy a hozzávalók összesüljenek.

Tejfölös rakott tészta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése