2011. január 2., vasárnap

Szilveszteri malacságok

Jobban mondva ez csak egy malacság, de nagyon finom. És elengedhetetlen a jövőévi szerencséhez, amit most sörkorcsolya (vagy borkorcsolya?) formájában tálaltam a köz meglehetős megelégedettségére.
Azt nem állíthatom, hogy könnyű kis harapnivaló, de eteti magát. A kalóriaértékét nem firtatnám, de gondolom, ezzel nem pont Szilveszter estéjén kell törődni. A fogyókúrák csak másnap kezdődnek, az alkoholt pedig valaminek föl kell szívnia.

A füstölt csülök főzőlevét a lencsefőzelékhez használom (csak hogy a szerencse mellé a gazdagság és szépség is garantálva legyen), a csülökből pedig kelttészta-tölteléket készítek - ami a ráérős szabadság-időszakba bőven belefér. Szépen, kényelmesen megdagasztom, kelni hagyom, megtöltöm, kelni hagyom, közben pedig csinálom a többi játszásomat. Mondjuk egy rendkívül finom csirkemáj krémet kéksajttal és aszalt sárgabarackkal. :) Ha már borkorcsolya....

Mustáros-hagymás csülkös buci

Hozzávalók:
1 kg füstölt csülök
1 nagy fej vöröshagyma
mustár
bors

kb 50-60 dkg fehérliszt - vagy amennyit fölvesz a tészta
2,5 dkg friss élesztő
1 kockacukor
kb 4 dl tej
kb 10-15 dkg főtt burgonya
1 felvert tojás

A csülköt előző nap érdemes megfőzni annyi vízben, amennyi ellepi, majd ugyanabban a vízben hagyjuk kihűlni. Másnap leszedem a bőrét, a húst pedig nagyon apróra felkockázom, felaprítom, hogy jó alaposan össze tudjam keverni a mustárral és a pirított hagymával. A hagymát durván felkockázom és megpirítom. A húshoz és a hagymához jó nagy adag mustárt keverek, majd megborsozom. Aztán ügyelek, hogy ne fogyjon el a töltelék kóstolgatás közben.
A burgonyát meghámozom és felkockázva felteszem főzni enyhén sós vízben. Amikor megfőtt, burgonyatörőn áttöröm, és hűlni hagyom.
Amíg a burgonya hűl, egy decinyi tejet meglangyosítok egy kockacukorral, vagy egy teáskanál cukorral és belemorzsolom az élesztőt. A tésztához mikróban meglangyosítom a lisztet és a közepébe mélyedést készítek, amibe beleöntöm a felfuttatott élesztőt. Ráhúzok egy kis lisztet, és hagyom tovább kelni.
Amikor megkelt, beleteszem az áttört burgonyát, sózom és kevés langyos tejjel laza tésztát gyúrok belőle. A burgonyától a tészta puhább lesz. Nem huzatos helyen letakarva pihenni hagyom - nagyjából fél óra alatt megkel a tészta.
Amikor megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtom. Én háromszögeket  vágtam a tésztából, azokat töltöttem meg - ahogy a képen látszik. De csinálhatunk belőle buktaformát is, ekkor négyszögletűre kell vágni a tészát, vagy kifliket, amihez két körlapot célszerű nyújtani, és azokat cikkekre vágni és tölteni.
A bucikat sütőlapra teszem és újra hagyom megkelni. Sütés előtt kb 10 perccel bemelegítem a sütőt180 fokra, majd a felvert tojással megkenem a bucikat. Pirosra sütöm és akár melegen, akár hidegen nagyon finom.
Nekem ebből a mennyiségből 20 darab buci lett.

Mutáros-csülkös kelt bucik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése