2011. február 7., hétfő

Nigella házi csokitortája

Már hogy Nigella receptje alapján - de a torta az ötéves lányomé. Kié másé???
Amikor meg akartam rendelni a tortát a szülinapjára, a párom körbekacagott. Dunába vizet?
Tovább tehát nem is kardoskodtam a tortarendeléssel, de azt még ki kellett találnom, hogy milyen legyen. A rendkívül rövid közvélemény-kutatás ugyanis (Milyen tortát szeretnél?) eredménye egyértelműen azt mutatta, hogy csakis csokissal rúghatok labdába. Én ugyan többet is kipróbáltam volna, de családi összefogás keretében rövid időn belül tortadömping állt elő és emiatt le kellett állítanom az édességgyártást.
Szerencsére a gyerekbuli jó ürügy volt arra, hogy egyet mégis legyártsak. Ennek viszont egyszerűnek kellett lennie.

A rövid netes kutatás után Nigella tortáját szavaztam meg magamnak, ami tényleg nem volt bonyolult, és mivel cukormáz díszeket amúgyis csináltam TücsökBogár után szabadon, megvolt a díszítés is.
Azt nem merem ideírni, hogy olyat csináltam, mint TücsökBogár, mert az enyém csupán "szárnypróbálgatás" volt - bár itt szó szerint értendő, az övé viszont egyszerűen gyönyörű -, de azért egy próbálkozást megért. A díszek viszont hihetetlenül népszerűek voltak, már megvan a megrendelés a farsangi bulira. :)

Csokitorta

Hozzávalók:
Tészta:
21 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
20 dkg porcukor
1 teáskanál vanilia
1,5 dl tejföl
17,5 dkg vaj
4 dkg cukrozatlan kakaópor
2 tojás

Krém:
20 dkg étcsokoládé
7,5 dkg vaj
1 evőkanál juharszirup
1 evőkanál méz
1,3 dl tejföl
25 dkg cukor

Ha elég nagy lenne a robotgépem késes betétű része, akkor még egyszerűbb lenne, de így is gyors volt. A késesbe beleszórtam, öntöttem minden hozzávalót a liszt, a sütőpor és a szódabikarbóna kivételéve (ezek már nem fértek) és gyorsan összekevertem, majd hozzáadtam a lisztet és egy 22 cm-es kapcsos tortaformába beleöntöttem a masszát. Érdemes egy kicsit a széle felé húzni a masszát, mert úgyis a közepe púposodik - bár ennél a tortánál még ez is belefér.
45 percig sütöttem 175 C fokon, majd kivettem, és hagytam a formában kihűlni.

Amíg hűlt, elkészítettem a krémet: gőz fölött felolvasztottam a csokit a vajjal, majd ezt is kicsit lehűtöttem. Ekkor jöhetett bele a juharszirup és a méz. A porcukrot beleöntöttem a késes robotgép-betétbe és néhány tekeréssel csomómentesítettem, majd hozzáöntöttem az olvasztott csokimasszát és a tejfölt. Ismét néhány tekerés - és kész.

A kihűlt tortát középen két lappá vágtam, és a csokikrém valamivel több, mint egyharmadát rákentem a lapra. A torta tetejét ráhelyezve már csak a tetejét és a szélét kellett a csokikrémmel bevonni. Ahogy Jamie mondaná: rusztikusan. Na, nekem ez megy, úgyhogy kész is volt a kócos csokitorta.

A tetejét cukorvirággal és cukorszivecskékkel díszítettem:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése