2011. december 19., hétfő

Csokis-csilis kekszek - avagy chocolate chip cookies with Chili


Már régóta ingerenciám van megosztani ezt a receptet, de csak most volt időm előkeresni az eredeti linket - mert hát anélkül azért mégsem járja a közlés. Legalább olyankor, amikor biztosan tudom, hogy honnan is származik a recept. A link tehát:
Triple Chocolate Chip cookies with Chili

Az eredeti recepten alig-alig változtattam, szóval lehet az alapján is - bár én nagyon soknak találom a "töltelék chocolate chips" darabok mennyiségét - ezeket nemes egyszerűséggel nagyjából a felére redukáltam - így még marad kötőanyag is, és olvadós csoki is, úgyhogy teljes lehet a gasztrogyönyör.

A csilit persze nem mindenki szereti, de Joanne Harris óta legalább senki sem döbben meg - még ha fenntartásokkal fogadja is. Én nem vagyok nagy csokoládéevő, de ebből azért időnként magaméváteszek egy-egy kekszet, mert kimondottan élvezem az édes csokit a csípős fűszerekkel. Arról nem beszélve, hogy hány "ellenállót" láttam kéjesen hümmögve megtörni, amint sebesen tömi egyik sütit a másik után a szájába...

Ez a recept tehát biztos siker az ínyenceknél. Az egyszerűsége is imponáló, mivel nem haladja meg egy átlagos amerikai chocolate chips cookie összeállításának bonyolultságát: a száraz belevalókat bögrével kimérjük és egy tálban összekeverjük, a nem-száraz hozzávalókat (tojás és vaj) a cukorral habosra keverjük - a kettőt vegyítjük, majd hozzáadjuk a belevalókat (dió, csokik) - tepsibeadagoljuk és már mehet is a sütőbe.

Aztán (megintcsak) nincs más dolgunk, hogy a kihűlt sütiket jól záródó fémdobozba tegyük - már ha van erre időnk és torkos családunk/barátaink nem tüntetik el idő előtt.

Csilis csokis keksz
Hozzávalók: 
1 bögre szobahőmérsékletű vaj (ez nagyjából 20 dkg)
3/4 bögre barnacukor
3/4 bögre porcukor
2 nagy tojás
1 evőkanál vaniliakivonat
2 1/4 bögre fehérliszt
1/2 bögre kakaópor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só - én nagyszemű tengerisót használok, így még sódarabkákkal is lehet időnként találkozni a sütikben
1 evőkanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál cayenne bors
3/4 bögre süthető étcsoki korong
3/4 bögre süthető fehércsoki korong
1 bögre darabolt pekándió
1 teáskanál őrölt fahéj szóráshoz
1 teáskanál őrölt csili szóráshoz

A sütiket 190 C fokra előmelegített sütőben 9-11 percig kell sütni - tovább semmiképpen sem, mert csak kiszáradnak.

Ahogy föntebb tehát már kivonatoltam a módszert: a vajat, a cukrokat, a vaniliakivonatot és a tojásokat habosra keverem robotgéppel. Amíg a gép tüsténkedik helyettem: összekeverem a száraz hozzávalókat - kivéve az utolsó öt hozzávalót (csokik, pekándió, csili és fahéj), amik egy másik tálban adnak randevút egymásnak.
A habos tojásos masszához lapáttal belekeverem először a lisztkeveréket, majd a csokikat és a diót is.

Amikor összeállt a massza, teáskanál segítségével kis halmokat adagolok a sütőpapírral kibélelt tepsikbe és már mehetnek is az előmelegített sütőbe.

Ránézésre nehéz megkülönböztetni a "rendes" csokis sütitől, de mit számít???

Csilis csokis keksz - chocolate chips cookie with chili

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése