Az eredeti receptet a Stahl magazin Téli édességek különszámában (2011/2012. tél) találtam, és épp csak egy pöttyet változtattam rajta. Persze az eredetit is megsütöttem néhányszor, de ez az utolsó verzió vívta ki a jogot, hogy megosztódjék (nem csupán) virtuálisan. A visszajelzések szerint jó volt, úgyhogy íme a recept:
Narancsos máktorta
Hozzávalók:
5 tojás
5 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
10 dkg méz
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 narancs leve
20 dkg darált mák
2 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 teáskanál őrölt fahéj
1 csipet só
A tetejére: narancsos joghurt máz
20 dkg porcukor
2-3 evőkanál natúr joghurt
2 narancs reszelt héja
Habosra kavarjuk az öt tojás sárgáját, a cukrot, a mézet a puha vajjal és a reszelt citrom és narancs héjjal valamint a narancs levével egy nagyobb tálban.
A száraz hozzávalókat: mák, csipet só és fűszerek - összekeverjük és lassan belekeverjük a tojásos masszába.
Az öt tojás fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a mákás-tojásos tésztába.
Egy nagyjából 20 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és beleöntjük a formába a masszát, majd 175 C fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, amikor elkészült rácsra téve hűlni hagyjuk.
A mázhoz a porcukrot átszitáljuk és a joghurttal elkeverve sűrű cukormázat készítünk. Hozzáadjuk a narancsok reszelt héját és a tortára csurgatjuk.
Narancsos máktorta |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése