2011. december 22., csütörtök

Narancsos máktorta

Na, jó, nem annyira narancsos, épp csak egy narancs leve és héja került bele, de azért az illata kiérződik. A recept sem saját - naná! ha már egyszer volt egy nagyszerű -, de mindenféle mákos recepteket ki kell próbálni, mert - főleg a születésnap/karácsony ünnepkör kicsúcsosodásakor - a mák is ipari méretekben tud fogyni. És nem csak az egyszerűsége nagyszerű ( :) ), hanem az is, hogy nincs benne liszt, így azok is fogyaszthatják, akik lisztérzékenyek.

Az eredeti receptet a Stahl magazin Téli édességek különszámában (2011/2012. tél) találtam, és épp csak egy pöttyet változtattam rajta. Persze az eredetit is megsütöttem néhányszor, de ez az utolsó verzió vívta ki a jogot, hogy megosztódjék (nem csupán) virtuálisan. A visszajelzések szerint jó volt, úgyhogy íme a recept:

Narancsos máktorta
Hozzávalók:
5 tojás
5 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
10 dkg méz
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 narancs leve
20 dkg darált mák
2 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 teáskanál őrölt fahéj
1 csipet só

A tetejére: narancsos joghurt máz
20 dkg porcukor
2-3 evőkanál natúr joghurt
2 narancs reszelt héja

Habosra kavarjuk az öt tojás sárgáját, a cukrot, a mézet a puha vajjal és a reszelt citrom és narancs héjjal valamint a narancs levével egy nagyobb tálban.

A száraz hozzávalókat: mák, csipet só és fűszerek - összekeverjük és lassan belekeverjük a tojásos masszába.

Az öt tojás fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a mákás-tojásos tésztába.

Egy nagyjából 20 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és beleöntjük a formába a masszát, majd 175 C fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, amikor elkészült rácsra téve hűlni hagyjuk.

A mázhoz a porcukrot átszitáljuk és a joghurttal elkeverve sűrű cukormázat készítünk. Hozzáadjuk a narancsok reszelt héját és a tortára csurgatjuk.

Narancsos máktorta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése