2010. szeptember 2., csütörtök

Itt van az ősz...

Itt van az ősz és a befőzések időszaka - merthogy a nyár nemigen kedvezett nekem befőzés szempontból.

És ha már így nekifutottam: eljött az ideje annak is, hogy a receptjeimet összegyűjtsem, megosszam és kiírjam magamból.

Most éppen a lecsó-spenót-padlizsán triatlonon vagyok túl, és ilyenkor hálát adok az égnek, hogy ülőmunkát végzek amúgy, mert valahogy ki kell pihennem a hétvégi gasztro-rohamot.

Amikor a hétvégén gyanútlanul meglátogattuk a szüleimet, még nem sejtettem, hogy egy kisebb piac termékmennyiségét kell Budapestre költöztetnünk. Bár nem tudom, miért nem sejtettem, hiszen mindig ez történik. Csak most specifikusan a lecsó befőzés irányába tolódott el a hangsúly. De azért a paprikán, a paradicsomon, a hagymán, a petrezselymen, a cukkínin és a gyöngyhagymán kívül akadt még spenót (egy vidám 4,5 kg) és némi padlizsán is. Szóval a vitaminhiánytól nem félek. Egy kicsit hezitáltam, hogy mit is csináljak 6 padlizsánnal, bár nem sokáig. Lett egy kis joghurtos padlizsán, és még mindig maradt a pirított padlizsán karikákból. De ha már így esett, hadd osszam meg a majdnem pármai padlizsános rakottasom receptjét.

Majdnem pármai padlizsán rakottas

Hozzávalók:
kb 4 kisebb padlizsán felkarikázva
néhány gerezd fokhagyma vékonyan felkarikázva
fűszeres paradicsomszósz
erőteljes ízű kecskesajt/juhsajt
a tetejére mozzarella
só, bors, olivaolaj

Az eleje egy kicsit fájdalmas, mivel a padlizsánt kb egycentis vastagságúra kell vágni és teflon serpenyőben oldalanként megpirítani. Ez eltart egy darabig, de taktikusan ezt melléktevékenységnek választom, és közben valamit még sütök/fözök, hogy ne üresjáratban álldogáljak a tűzhely mellett.
Amikor ez kész, a karikákat berakom egy dobozba, sóval, borssal, olajjal és nagyon vékony fokhagyma szeletekkel meghintem. Ha csak napok múlva kerül sor az összerakásra - úgy is jó, legalább közben átveszi a fűszerek ízét.
A paradicsomszósz is maradék - vagyishogy nálam többnyire van a hűtőben egy kis sugo, mert ha minden kötél szakad, a paradicsomos spegettit mindenki megeszi. De ha éppen nincs, akkor egy fél hagymát és három-négy fokhagyma gerezdet felaprítok, olajon megfuttatom és ráöntöm a darabolt paradicsomot. Télen konzerv, ősszel sk darabolt. Fűszerezem, és már kész is.
Az összeállítás: egy kicsi tűzálló tálat kiolajozok, belerakom az első sor padlizsánkarikát, rámorzsolok egy kis kecske- vagy juhsajtot (mondjuk a brindza is jó, bár nem éppen olasz - de hát szegény ember vízzel főz). Ezt meglocsolom nem túl sűrű paradicsomszósszal, és kezdem előlről a rétegzést. Többnyire három réteget rakok az edénybe, a tetejére pedig szószt és mozarella karikákat rakok.
Mehet is a sütőbe kb 30 percre - nálam légkeveréses+felső grill 180 fokon.

Padlizsán a'la Parma


Nekem egytálétel, de a húsevőknek is finom köret lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése