2011. október 4., kedd

Dietetikusok álma - lazac brokkolival

De nem csak dietetikusoké - időhiányban szenvedőké is. Mert ez egy újabb villámebéd vagy -vacsora, ami nem utolsósorban egészséges. Remélem. Mert nemrégiben olvastam, hogy a tenyésztett lazac húsa milyen ipari szennyezettség nyomait viseli magán, lévén, hogy az etetőanyagként szolgáló apróhalak honnét és hogyan származnak. Aki nem hiszi, járjon utána.

Most inkább maradjunk azon kutatásoknál, amik szerint az astaxantintól rózsaszín lazac (és királyrák, és homár) fogyasztásának hatására az immunrendszer aktivitása megnövekedett, a gyulladást jelző anyagok mennyisége csökkent, és az örökítőanyag károsodására utaló laboratóriumi eltérések is visszafejlődtek. Wow. Na, jó, ez egy kicsit túl komplikált, azt viszont még én is értettem, hogy a lazac húsa omega-három zsírsavakban gazdag, ez pedig igen jót tesz a szívnek.

Nálam az is sokat nyom a latba - tessék megkövezni! -, hogy igen finom is. Már ha nem szárítják agyon, vagy szúrják el számomra érthetetlen módon. És az ipari termelés következtében az ára is lejjebb ment, már nem a luxus kategóriába tartozik - aminek hátulütőjét lásd az első bekezdésben.

Mindenesetre nekem ebédre/vacsorára elegendő egy szelet hal zöldségkörettel, ami még bőven a megengedhető kategóriába esik - főként, ha mondjuk egy gyorséttermi menüvel hasonlítjuk össze. És az alábbi összeállításra szerintem még a legszőrösszívűbb (tessen ilyen problémák ellen lazacot enni!) dietetikus is áldását adná: van benne omega-három zsírsavakban gazdag hal, brokkoli, mandula, citrom és egy kevés parmezán.

Grillezett lazac párolt brokkolival
1 szelet lazac
15 dkg fagyasztott vagy friss brokkoli rózsáira bontva
egy marék szeletelt mandula
egy kis marék parmezán forgács
citrom
só, bors, rozmaring vagy kakukkfű
szerecsendió virág
olivaolaj/vaj

Ha ügyesek vagyunk, a lazac szeletet készítés előtt időben fűszerezzük sóval, borssal őrölt rozmaringgal/kakukkfűvel, majd hagyjuk pihenni.
Amikor eljön az étkezés ideje, felforrósítjuk a serpenyőnket, és minimális zsiradék hozzáadásával megsütjük a hal egyik felét. Ezalatt megpároljuk a brokkolit. A leggyorsabb a zaklatott hétköznapokon a mikró - a párolóvízbe teszek sót és egy kevés szerecsendió virágot, hogy a brokkoli minél zamatosabb legyen (igen, ez lehetséges!). Amíg a hal sül, a brokkoli aktív közreműködésünk nélkül is roppanósra párolódik. (Itt jegyezném meg, hogy azokat a magukat szakácsnak nevező konyhai alkalmazottakat, akik pépes masszává főzik a brokkolit, majd arcátlanul felszolgálják párolt zöldségnek, gondolkodás nélkül eltiltanám a gasztronómiától. Még akkor is, ha tudom, hogy ezt nem a szakácsok csinálják, csak kiadják gebinbe a konyhalánynak. grrrr)

A hal egyik oldala tehát megsült, jöhet a másik - néhány perc az egész mindkét oldalon. Én nem szeretem, ha tocsog az olajban vagy vajban, de egy kevés vaj még finomabbá teheti - ezért a második oldal sütésekor megkínálhatjuk vele a halat. Mindeközben egy másik száraz serpenyőben a mandulát enyhén megpirítjuk.

Ezek nagyjából egyszerre készülnek el, mehetnek is a tányérra, ahol a brokkolit megszórjuk a parmezán forgácsokkal és a mandulával, a halat meglocsoljuk egy kevés citromlével - és kész is (kb 15 perc alatt) az ebéd/vacsora.

Grillezett lazac brokkolival

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése