2011. október 9., vasárnap

Vasárnapi kapros-túrós lepény

Ezért a lepényért már régóta sóvárgok - és most, hogy az időjárás is lehetővé tette, hogy bekapcsoljam a sütőt, valamint nincs sürgős bicikliznivalóm és/vagy levegőn-lenni-valóm - neki is ugrottam a hétvégi lepénygyártásnak. Nagyon is jó volt egy tartalmas leves után.

Nem olyan nagy macera, de azért a tészta kelesztéséhez idő kell, szóval jobb az ilyesmit nyugis-csöndes hétvégéken intézni. És persze az sem utolsó, ahogy a kapros süti illata belengi a házat, amikor belépek a kinti hidegről és lélekmelegítés gyanánt kávézásra és sütizésre csábít. Nem kevés sikerrel, de azért egy ekkora tálcányi sütit jobb megosztani, és ha két napot kibír elillanás nélkül, akkor miért is ne cipeljem be az irodába?

Kapros túrós lepény
Hozzávalók:

Tészta:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
10 dkg cukor
csipet só
1,5 dl tejföl
5 dkg élesztő
2 tojás sárgája
Töltelék:
1 kg túró
1 csokor kapor
4 tojás
20+5 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tasak vaniliáscukor
1 citrom reszelt héja
4 dl tejföl

Először a tésztát készítem el: a késes robotgépbe (két részletben limitált kapaciása miatt) beleszórom a lisztet és a vajat, morzsásra keverem. Amikor kész, összekeverem a sóval és a cukor nagyrészével. Kb. egy teáskanálnyi cukrot hozzáadok a meglangyosított tejfölhöz és a két tojássárgához. Ebbe a langyos egyvelegbe belemorzsolom az élesztőt, és félreteszem, amíg megduzzad. Amikor feljött az élesztő, hozzáadom a vajas liszthez és összegyúrom. Lehet, hogy még felvesz valamennyi lisztet - ezzel egynemű tésztává gyúrom és félreteszem egy félórára pihenni.

Ezalatt a félóra alatt elkészítem a túrókrémet (a tojáshab kivételével - azt csak a legvégén keverem bele). A vajat megolvasztom és a tojássárgákkal és 20 dkg porcukorral kikeverem. Ehhez adom a vaniliáscukrot, a reszelt citromhéjat és a túrót - alaposan kikeverem a robotgéppel, majd hozzáadom a tejfölt és a felaprított kaprot. Mielőtt ráteszem a tészta tetejére óvatosan hozzákeverem a tojáshabot - a tésztából kimaradt két tojásfehérjét és a túrókrém-készítésnél maradt 4 fehérjét habbá verem, majd félúton hozzáadom a maradék 5 dkg porcukrot.

Amikor a tészta megkelt, téglalap alakúra nyújtom, és belesimítom egy sütőpapírral bélelt mélyebb tepsibe (kb. 30x40 cm - de ezt nem tudom biztosan: szabvány nagytepsi), a tetejére pedig rásimítom a túrókrémet. 190-200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütöm.

Kapros túrós lepény

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése