2011. október 15., szombat

Kata-féle túrós-sajtos pogácsa

Uzsonnára még elkészül - gondoltam, amikor a gyerek az ebédutáni alváshoz készült. Ezt a pogácsát nem kell keleszteni, pihentetni, úgyhogy nagyjából csak az én gyorsaságomon múlik, hogy mennyi időt töltök a konyhában, amíg a pogácsa elkészül. Amúgy is volt még itthon egy adag túró, amit sürgősen fel kellett használni a közeli lejárati idő miatt - a kapros túróst pedig hirtelen követte már itthon egy túrófelfújt (merthogy a lepényben: "júúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúj - ebben kapor van!"), ezért édességet már nem annyira szerettem volna csinálni.

A recept roppant egyszerű, leginkább a baráti összejöveteleken szoktuk élvezni, amikor Katáék beállítanak egy adag ilyen jóféle sör-bor-korcsolyával. Mi pedig gyakorlatilag nem tudunk elmenni egyetlen pogácsa-franchise mellett sem, anélkül, hogy öt avagy hat (ez alku kérdése) darab sajtos vagy pizzás pogácsát ne vegyünk a gyereknek.
Szóval itt volt a remek alkalom: hamar elkészül az uzsonna, felhasználom a maradék túrót és még isteni pogácsa illat is belengi a házat.

Túrós-sajtos pogácsa
Hozzávalók:
kb. 30 dkg fehérliszt
25 dkg vaj megolvasztva
25-30 dkg reszelt sajt
25 dkg túró
só - kb. 2 teáskanál avagy ízlés szerint
kenéshez egy kisebb felvert tojás
ízlés szerint szóráshoz: szezámmag vagy köménymag

Az olvasztott vajat összekeverem a többi hozzávalóval: túró, liszt, só és a reszelt sajt nagyrésze. Hagyok belőle a tetejére is, de abból sincs gond, ha mind a 25 dkg sajtot beletesszük a tésztába, a tetejére pedig külön reszelünk.

A tészta valószínűleg több, mint 25 dkg lisztet fölvesz. Amikor megfelelő állagú a tészta, kisujjvastagságúra kinyújtjuk, a tetejét a felvert tojással megkenjük és megszórjuk a reszelt sajttal és ízlés szerint szezám- és/vagy köménymaggal. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk - ezek után én még kézéllel formázok egyet rajtuk - és mehetnek a tepsibe.

Ebből a mennyiségből kb. két nagyobb tepsinyi (nagyjából 50 db) pogácsa lesz, ha ügyesek vagyunk, akkor egyszerre megy a két tepsi a sütőbe és légkeveréses 180 fokon addig sütjük, amíg a tetejük szépen megpirul.

Túrós-sajtos pogácsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése